כל המידע על

אמצעי מניעה

אמצעי מניעה כשמם הם, דרכים למניעת הריון לא רצוי תוך שימוש באמצעים מלאכותיים או דרך טכניקות שונות. אז אם את כבר אמא לילדים והחלטת שאת רוצה פסק זמן או שאתה רווק במערכת יחסים לא מחייבת, או שאתם פשוט רוצים להישמר מפני מחלות מין וגם למנוע היריון, הגעתם למקום הנכון.

למרות שרוב האמצעים פותחו כדי למנוע בשלבים שונים את מפגש הביצית עם הזרע, ישנם אמצעי מניעה כמו הקונדום, שאף עוזר להגן נגד רוב מחלות המין הקיימות.

כיום קיים מגוון רחב של אמצעי מניעה שונים, מרביתם לנשים, הניתנים על ידי רופא נשים תוך התחשבות בגורמים שונים כמו גיל, מצב בריאותי, רגישויות, ניהול אורח חיים (עישון) והתאמתם לאמצעי מניעה היעיל ביותר, או שניתן לקנותם בכל בית מרקחת, לעיתים גם ללא מרשם רופא.

אמצעי מניעה גם לגברים

למרות שרוב אמצעי המניעה פותחו לנשים, גם לגברים יש מבחר אמצעים לא מבוטל. פרט לקונדום ישנו קוטל הזרע וכמובן, קשירת צינורית הזרע.

אמצעי מניעה
אמצעי מניעה

אמצעי מניעה ומחלות מין

אמצעי מניעה, ובעיקר הקונדום עוזרים להגן נגד רוב מחלות המין הקיימות ונגד הריונות לא רצויים

מה חשוב לדעת

אמצעי מניעה

מה חשוב לדעת ?

  • אמצעי מניעה, מכל סוג שהם, אינם מהווים הגנה של כ- 100%.
  • בכל אמצעי מניעה קיימות תופעות לוואי שיכולות להשפיע על כל מטופלת באופן אינדיבידואלי.
  • החיים אכן דינאמיים וכך גם גופנו, לכן, לא תמיד אמצעי מניעה שבהם את כבר משתמשת, יתאימו באופן חד משמעי למשך תקופה ארוכה.

אז מה עושים?

ובכן, עלייך להיות קשובה קודם כל לעצמך ולתחושות הגוף שלך. עלייך להבחין האם תופעות הלוואי או החסרונות של אמצעי המניעה בו את משתמשת נסבלים עבורך ואת מסוגלת לספוג אותם לאור יתרונותיו הרבים, או שמא תופעות הלוואי בלתי נסבלות ועולות פי כמה על פני יתרונות האמצעי.

סוגים

אילו אמצעי מניעה קיימים

אמצעי מניעה לנשים

גלולות –  הגלולות מכילות הורמוני פרוגסטרון ואסטרוגן במינונים שונים לכל גלולה, חלקן מכילות רק את הורמון הפרוגסטרון וחלקן רק את הורמון האסטרוגן המתאימות עצמן למגוון נשים במצבים גופניים שונים.  

לא לכל הנשים אמצעי זה יעיל. לנשים בעלות משקל עודף, נשים מעשנות מעל גיל 35, נשים הסובלות ממיגרנה ובעיות בזרימת הדם או אלו שנוטלות תרופות מסוימות או נמצאות במצב בריאותי מסוים, יחשפו לאופציות אחרות כגון התקן תוך רחמי, דיאפרגמה, קונדום או כובעון, כל מטופלת כמובן בהתאם למצבה האישי. הגלולה אינה מועילה במניעת הדבקה במחלת מין.

התקן תוך רחמי התקן תוך רחמי הוא גוף המוחדר לרחם האישה על ידי רופא. ההתקן קיים בשני סוגים, התקן המכיל נחושת והתקן המכיל פרוגסטרון. שני ההתקנים מקדשים את אותה המטרה ומפריעים לתנועת הזרע והפריית הביצית. במקרה של התקן תוך רחמי המכיל נחושת, נעשית פעילות מקומית ברחם האישה, לעומת התקן תוך רחמי המכיל פרוגסטרון (הורמון), המופרש אל הרחם ומשם אל הדם. גם כאן, קיימות תופעות לוואי לכל התקן מסוגו והן אינן מגינות מפני מחלות מין.

דיאפרגמה – הדיאפרגמה הינה אמצעי מניעה הנכלל תחת כותרת אמצעי מניעה חוצצים, הכוללת ביניהם גם את הקונדום ואת קוטל הזרע.

הדיאפרגמה גם היא גוף הנראה ככיפה עגולה מגומי בקוטר משתנה של 5-9 ס"מ, המוחדר אל רחם המטופלת דרך הנרתיק. הדיאפרגמה מוחדרת על ידי המטופלת באופן עצמאי בדרך כלל לפני קיום יחסים והיא בעצם מונעת את כניסת הזרע אל הרחם. בכדי לשפר את יעילותה, יש להוסיף קוטל זרע ולשהות כך עד 8 שעות לאחר קיום היחסים.

הדיאפרגמה ניתנת לשימוש חוזר ע"י שטיפתה לאחר קיום היחסים והחזרתה לאריזה. כמו כן, גם כאן השפעתה הינה מקומית והיא אינה מגינה מפני מחלות מין.

מדבקה – מדבקה הינה אמצעי מניעה המבוסס על הורמונים. המדבקה הינה חיצונית ומודבקת על העור ומפרישה הורמונים החודרים אל מערכת הדם. המדבקה משמת עבור תקופה ממושכת, ויש להחליפה מדי שבוע. אינה מגינה מפני מחלות מין.

אמצעי מניעה לגברים

קונדום – כיום ישנם מגוון רב של חברות שמייצרות קונדומים על בסיסים שונים ומחומרים שונים. קונדום נחשב לאמצעי היעיל ביותר נגד מחלות מין והריון לא רצוי. הוא אינו יעיל ב-100 אחוזים.

חיתוך צינורית הזרע – בתהליך זה הרופא מנתק את הצינורית שמוליכה זרע מהאשכים אל השופכה. ההליך אינו פוגע בתפקוד המיני של הגבר.

שיטות לא הורמונליות למניעת הריון

הקונדום – כבר הזכרנו אותו מקודם. קיים מאות שנים והולך ומשתפר כדי להתאים עצמו לכל דורש. 

הקונדום קיים גם לגברים וגם לנשים, בעוד הגבר מלביש אותו על איברו, האישה מחדירה אותו לתוך הנרתיק. יעיל נגד הריון לא רצוי ורוב מחלות המין.

התקן לא הורמונלי- פועל על ידי יצירת סביבה עוינת לזרע כדי למנוע מפגש עם הביצית. 

אם את מעוניינת בהתקן, עליך לפנות לגניקולוג שלך. יתרונותיו הנוספים הם שלאחר ההחדרה אינך צריכה לחזור לרופא ואת למעשה מוגנת (כמובן שלא ב-100 אחוזים), וההתקן צריך להיות מוחלף כל 5-10 שנים ולכן דורש פחות התעסקות.

אפליקציות/ לוח שנה לחישוב "הימים הבטוחים" – בבסיס השיטה ישנו החישוב של הימים בהם את לא מבייצת ואז ניתן לקיים יחסים לא מוגנים. שיטה זו אינה יעילה, שכן לא תמיד מבייצים בזמן קבוע, ולעיתים גם המחזורים לא סדירים, ולכן יש סיכוי גבוה להתעברות.

ספוגית למניעת הריון –  את הספוגית יש להחדיר לפני קיום יחסי מין, הספוגית ממוקמת בתוך הנרתיק על צוואר הרחם ומשחררת קוטל זרע.  אינה ניתנת לשימוש חוזר.

שיטת משגל נסוג – השיטה עובדת כשהגבר למעשה "גומר" בחוץ. שיטה זו אינה יעילה שכן לעיתים הגבר לא מספיק ל"צאת" בזמן, או שהשפיכה נעשית בקרבת הפות.

במה לבחור?

לכל אחד ואחת יש אמצעי הנכון יותר עבורם. מאחר ורוב אמצעי המניעה מותאמים יותר לאישה, חשוב שתתיעצי עם רופא/ת נשים שלך לפני התחלת השימוש באמצעים הורמונליים, ויחדיו תבחרו את האמצעי הנכון ביותר עבורך מבחינה רפואית ולשגרת היומיום.

איזה אמצעי מניעה מומלץ

איך בוחרים

איך בוחרים את מה שנכון עבורי?

קיימים אמצעי מניעה נוספים, חלקם גם לשימוש מיידי וללא הכרח במרשם רופא כמו קונדום לגברים וספוגית לנשים, שיכולים למנוע היריון לא מתוכנן ובמקרה של קונדום, גם מניעת מחלות מין.

איך בוחרים אמצעי מניעה?

ובכן, אמצעי מניעה הן מצרך חשוב מאוד בעבור אלו שיודעות שאינן מתכננות היריון קרוב או בעבור אלו שיודעים כי חיי המין שלהם סוערים ומגוונים וכדאי להישמר מפני מחלות מין.

כמובן שבחירת אמצעי מניעה הנכון עבורכם תשולב עם ייעוץ של רופא/ת נשים או רופא המשפחה, ועל ידי היכרות עם עצמכם.

חשוב אם כך להכיר באופציות הרבות הקיימות בשוק ולדעת את יתרונותיהן וחסרונותיהן בהתאמה אל גופנו.

כמו כן, חשוב שנשאל את עצמנו את השאלות הנכונות ונהיה כנים עם עצמנו. האם יש לנו מספיק מידע על אמצעי מניעה זה, האם אהיה מסוגלת לקחת בקביעות את הגלולה בכל יום? האם אני מספיק בקיאה ומודעת לתופעות שעלולות להגיע? האם עלי להקפיד להצטייד בקונדום או לסמוך על הפרטנר שלי?

יש להיות ערים למצבנו ולדעת מה נכון עבורנו ומה פחות, וכן, לא פחות חשוב מהו השימוש באמצעי מניעה לאור פעילותנו ומטרתנו.

עדיין מתלבטים? קראו עוד במאמר, קונדום או גלולה?